İnsan Beyni: Nasıl Çalışır?
İnsan Beyni: Nasıl Çalışır?
1. İnsan Beyni Hakkında Genel Bilgiler
İnsan beyni vücuttaki en karmaşık organdır ve vücudun tüm işlevlerinden sorumludur. Beyin ve sinir sistemi boyunca bilgi ileten nöron adı verilen milyarlarca hücreden oluşur. Beyin, temel içgüdülerimizden ve becerilerimizden düşüncelerimize, hislerimize ve duygularımıza kadar her şeyden sorumludur. Hareketimizi kontrol eder, bilgiyi işlememize yardımcı olur ve bilgiyi öğrenmemizi ve hatırlamamızı sağlar. Bu kadar küçük bir organın hayatlarımız üzerinde nasıl bu kadar büyük bir etkiye sahip olabilmesi gerçekten şaşırtıcı! Bu yazıda, beynin farklı bölümlerine ve işlev görmemize yardımcı olmak için birlikte nasıl çalıştıklarına bir göz atacağız. Ayrıca beyinde ters gidebilecek bazı şeyleri ve bunların hayatımızı nasıl etkileyebileceğini de öğreneceğiz.
2. Beyin Bölümleri ve İşlevleri
İnsan beynimizi çalışması için bölümlere ayırmamız gerekir. Beyin, büyüttüğümüzde, dört farklı bölüme ayrılır: böbrek şekilli göbek, serebellum, korteks ve limbik sistem. Her bir bölüm farklı görevleri olan birkaç küçük dalgatılar içerir. Sırasıyla şöyle:
- Böbrek Şekilli Göbek (Kök Beyin): Kalp Atış Hızını ve Nefes Kontrolünü Gerçekleştirir.
- Serebellum: Hareket ve Denge Kontrollü Gerçekleştirir.
- Korteks: İnsanların Düşünüş ve Duygu Dünyasında Üst Düzey Kognitif İşlevleri Gerçekleştirir.
- Limbik Sistem: Hayatımızı Etkileyen
3. Beyin Gelişimi
Beyin gelişimi, işlevleri ve kendini yeniden organize etme yeteneğini anlamaya yardımcı olacak belirli otomatik süreçleri arasındaki ilişkileri irdelemeyi içerir. Aslında beyin, belli konulara aşinalık sahibi olmak için ürettiği herhangi bir bilgiyi yakalamak ve öğrenmek için korozyon ve hızlı adaptasyon gösteren bir yapıdır.
Fiziksel ve biyolojik gelişim ve gelişim arasında çeşitli ilişkiler bulunmaktadır. Beynin bileşenleri hareket ederek gelişir ve zamanla sınırlarını uçlara doğru genişletir. Çünkü çocuklar, okuldaki bilgileri belleklerine almaya ve geri çağırmaya başlar. Bu öğrenmeye, beynin gelişim aşamalar
4. Beyin Ve Duygular
Günümüzde, beylik vücutlarda gözlenebilen düşünce ve duyguların arkasındaki mekanizmaları anlamanın önemi artmıştır. Günlük yaşamımızda, düşünce ve duygularımızın denetimi altında kalmaları bizi başarılı ve toplumsal olarak istenen kişilere çevirir.
İnsan beyni duygularını oluşturur ve diğer bulgularını yakalar. Çevresel uyarılar, cinsel arzular ve diğer bulgular duyguları için zemin oluşturabilir. Bu temel bilgiler, beyinde düşünce ve duyguyu yaratacak sinyalleri yaratır.
Beyin, gözlenen düşünce ve duyguların arkasındaki mekanizmaları anlamak için kilit rol oynamaktadır. Vüc
5. Beyin Ve Zeka
İnsan beyininin öngörülen ve öğrenilen şeyleri düzenleyerek sresponse vermesi, hayatımızın eşsiz niteliklerinin bazılarıdır. İnsan beyni, öğrenme yeteneğini düşünme, hafıza, öngörü ve zeka gibi fonksiyonlara yönlendirerek bazı şeyler öğrenir.
Böylece insan beyninde öğrenilmiş ve sonuçlandırılmış zeka yer alır. Bu zeka, bir insanın biriyle etkileşimine, laboratuvar problemleri ve mühendislik görevlerinden çok daha fazlasını kapsar. Beyin fonksiyonu ve zeka, birincil olarak, hareketlerimizi, cevaplarımızı, fikirlerimizi ve güdülerimizi düzenleyerek işler.
6. Beyin Hastalıkları
İnsan beyninin, hayatınızla olan etkileşiminde veya başkalarıyla olan etkileşimlerinizde gösterdiği önemli bir etkiye rağmen bazen sağlıklı olmaktan uzak olabilir. Beyin hastalıkları,klâsik hastalıklar gibi neredeyse her yaşta görülebilir. Bunların sebep olduğu çeşitli rahatsızlıkların şiddeti, etkilenen kişiye özgüdür.
Beyin hastalıkları arasında en çok bilinenler Alzheimer hastalığı, Parkinson, epilepsi, multiple skleroz, depresyon, bipolar bozukluk, migren ve konuşma problemleri yer alır. Bunların birkaçının önlenmesi ve tedavisinde çok büyük farklılıklar göstermektedir. Bu hastalıkların kök nedenleri
Post Comment
Hiç yorum yok