TÜM ZAMANLARIN EN İYİ FİZİKÇİSİ ALBERT EİNSTEİN 2

 Merhaba sevgili okurlar hepinize sevgi ve saygılarımı iletiyorum .

Bir önceki yazımızda Albert Einstein'ın bulduğu teorileri ve hayatını kaleme almıştık.

Şimdi ise bunların ne olduğunu anlatacağız . Ama ilk olarak sizden ilk yazıyı okumanızı istiyorum daha iyi anlamanız için 




1 - İzafiyet Teorisi ( Özel Görelilik ) 

Özel Görelilik Teorisi’ne göre ışık hızının sabit kalabilmesi için hareket eden cisimde uzay ve zaman, dışarıdaki bir gözlemciye göre değişir. Bu değişimlerden ilki zaman genişlemesi adı verilen, hareket eden cisimlerde zamanın daha yavaş akmasıdır. Bunu daha iyi anlayabilmek için şöyle bir örnek verilebilir:

Işık hızıyla karşılaştırılabilecek kadar yüksek hızlarda giden bir tren ve bu trenin içinde bulunan bir saat hayal edelim. Ancak bu saat bildiğimiz saatlerden farklı olarak dikey konumda duran iki ayna arasında gidip gelen bir ışık demetinden oluşsun ve bu saatteki zaman birimimiz ışık demeti bir aynadan diğer aynaya ulaşana kadar geçen süre olsun. Bu süreye bir “tik” adını vereceğiz. Trenin içindeki bir yolcuya göre trende bulunan saatin içindeki ışık demeti yukarı aşağı tiklemektedir. Dışarıdaki durgun gözlemciye göre ise ışık demeti trenin içinde bulunan saatin alt aynasından yukarı doğru yola çıkıp üstteki aynaya ulaşmasına kadar geçen sürede tren bir miktar yol alır. Dolayısıyla ışık demeti üstteki aynaya ulaşana kadar üst ayna yer değiştirmiş olur. Bu nedenle ışık demetinin düz bir şekilde yukarı doğru değil, hem yukarı hem de sağa doğru hareket etmesi gerekir. Yani kat ettiği mesafe iki ayna arası dik mesafe değil, bu mesafe ile trenin bir tikte aldığı yolun oluşturduğu dik üçgenin hipotenüsüdür. Nasıl olabilir de aynı saatin içindeki aynı ışık demeti aynı sürede dışarıdan bakıldığında daha uzun yol alırken içeriden bakıldığında daha kısa bir mesafe kat edebilir? Ortaokuldan beri bildiğimiz x=v*t denkleminde x (mesafe) artıyorsa ve v (ışık hızı, c) sabitse tek çözüm t’yi (zaman) artırmaktır. İşte buna zaman genişlemesi adı verilir. Yani trenin içindeki ve dışındaki gözlemcilerin ikisi için de ışık demetinin aynı hızda yol alabilmesi için trenin içinde zaman genişlemeli başka bir deyişle daha yavaş akmalıdır. Bu durum sağduyuya aykırı gelse de ışık hızının sabit oluşunu açıklayabilmek için gereklidir. Aynı zamanda Einstein’ın Özel Görelilik Teorisi’nde bunu ortaya atmasının ardından bu fenomen defalarca ispatlanmıştır. 

 - Albert'in bu kuramından çıkartılacak şey şunlardır. 

  1. Işık hızı evrende mümkün olan en büyük hızdır ve bütün gözlemciler hareketlerinden bağımsız olarak ışığın hızını aynı ölçerler. Einstein bu ifadeyi görelilik prensibi olarak şu şekilde ifade etmiştir: Bütün temel fizik kanunları ivmelenmeyen gözlemciler için aynıdır.
  2. Evrende bütün hızların ona göre ölçülebileceği sabit bir referans noktası yoktur. Başka bir deyişle evrende neyin hareket edip neyin durduğunu söylemenin herhangi bir yolu bulunmamaktadır. Sadece cisimlerin birbirlerine göre göreli hızlarından bahsedilebilir.
  3. Uzay ve zaman birbirlerinden bağımsız olarak ele alınamaz. İkisi uzay-zaman adındaki tek bir yapıdır. Ayrıca evrensel bir zaman kavramından da bahsetmemiz mümkün değildir. Gözlemcilerin birbirlerine göre göreli hızlarına bağlı olarak zamanın akış hızı değişir. 

 - Ama unutulmaması gereken bir şey daha vardır.

Özel Görelilik ışık hızıyla karşılaştırılamayacak kadar küçük hızlarda Newton fiziği ile aynı sonucu verir. Ancak ışık hızına yakın hızlarda sonuçları birbirinden çok farklıdır ve bu hızlarda sadece Özel Görelilik Teorisi geçerlidir.

Değerli okurlar bunları anlatırken çok uzun olmamasına dikkat ediyorum lütfen kusura bakmayın okurken. 

Bir diğer görelilik ise Genel Görelilik ama bunu sizi sıkmak istemediğim için 1 sonraki yazıya bırakıyorum. 

Bu yazımızıda Einstein'ın bir sözü ile kapatalım 

Phantasie ( hayal gücü ) bilgiden daha önemlidir çünkü bilgi sınırlıdır .  

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere iyi günler. 

Hiç yorum yok